Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

ΑσφαΛΗΣΤΙΚΟ… και όποιος αντέξει


Μύθοι και πραγματικότητες

ΜΥΘΟΣ 1ος
“Η ασφάλιση είναι μία παροχή του κράτους προς τους εργαζόμενους”. Ένα μεγάλο ψέμα που πλασάρουν τα αφεντικά και οι παρατρεχάμενοι τους (πολιτικοί, "σοφοί", δημοσιογράφοι κλπ.)
Η ασφάλιση είναι κομμάτι του μισθού μας. Το τι υγειονομική περίθαλψη έχουμε, τι σύνταξη θα πάρουμε και πότε, δεν μας τα χάρισε κανείς. Είναι εκείνο το κομμάτι του μισθού που δεν το πληρωνόμαστε στο χέρι, αλλά το παίρνουμε σαν παροχή. Η ασφάλιση, όπως και ο μισθός μας εξαρτάται λοιπόν από το πόσο ακριβά ή φθηνά πουλάμε την εργατική μας δύναμη.

ΜΥΘΟΣ 2ος
“Τα ταμεία καταρρέουν, να αυξηθούν οι εισφορές”. Για να στηρίξουν μάλιστα αυτό τον μύθο λένε πως υπάρχουν και μελέτες. Βέβαια η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, βεβαιώνει πως το ΙΚΑ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ως το 2025. Πρόβλημα βέβαια υπάρχει. Είναι τα χρέη των αφεντικών και του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή την στιγμή οι εργοδότες χρωστάνε 7,5 δις ευρώ, τα οποία είναι χρήματα που τα έχουν κρατήσει από τους μισθούς μας και δεν τα απέδωσαν στα ταμεία. Το κράτος και η κυβέρνηση όχι μόνο νομιμοποίησαν αυτή την κλοπή, αλλά κάνει στους εργοδότες και χαριστικές πράξεις. Βέβαια και το ίδιο το κράτος χρωστάει προς τα ταμεία 7,8 δις ευρώ. Όταν τους ακούς λοιπόν όλους αυτούς να μιλάνε για αύξηση της εργατικής εισφοράς πώς να μην φωνάξεις ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΡΕ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ .

ΜΥΘΟΣ 3ος
“Στην Ελλάδα υπάρχουν χαμηλά όρια ηλικίας και υψηλές συντάξεις”. Είναι φυσιολογικό λοιπόν μια γυναίκα 56-57 χρονών να γεμίζει ράφια στο S/M, ή να είναι στην ταμειακή στο πολυκατάστημα. Είναι φυσιολογικό ένας άνδρας στα 58-59 του να εξυπηρετεί στο “The Mall” ή να ξεφορτώνει σε αποθήκες. Στην πράξη βέβαια κανένα αφεντικό δεν θέλει εργαζόμενους-ες σε αυτή την ηλικία και φροντίζει να τους ξεφορτωθεί. Αφού δεν μας θέλουν αυτοί, γιατί να θέλουμε εμείς να δουλέψουμε; Σύνταξη για όλους-ες λοιπόν στα 55

Όσο για τις συντάξεις τα ίδια τους τα στοιχεία λένε ότι μόνο το 12% των συνταξιούχων παίρνει πάνω από 1000 ευρώ, ενώ το 60% (πλην ΟΓΑ) παίρνει κάτω από 600Ε. Αυτές τις συντάξεις θέλουν να περικόψουν με το κόλπο να υπολογίζονται οι μισθοί της τελευταίας 10ετίας που σημαίνει μείωση 10% και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων που για τους εμπορ/λους θα σημαίνει επιπλέον μείωση στην σύνταξη.
Αφεντικά και κυβέρνηση μας παραμυθιάζουνε για να παραδώσουν τα χρήματα των ταμείων μας στους χρηματιστές και εμάς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όποιος αντέξει μας λένε.
Όποιος αντέξει πρέπει να τους απαντήσουμε και εμείς, οι εργαζόμενοι Ενώνοντας αλλά και δίνοντας έκφραση τόσο σε αυτούς που είναι κοντά στην σύνταξη, αλλά κυρίως στην γενιά των 2μηνων και 3μηνων συμβάσεων, του 4ωρου και του 5ωρου , των stage και της ¨μαύρης¨ ανασφάλιστης εργασίας.

-Να επιστραφούν στα ταμεία όλα τα κλεμμένα , να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

-Κατάργηση της εργατικής εισφοράς, να πληρώσουν αφεντικά και κράτος.

-Δημόσια δωρεάν υγεία και περίθαλψη για εργαζόμενους και ανέργους. Όχι στην ξεφτίλα του ΙΚΑ που μας υποτιμάει σαν ανθρώπους.

Η υγεία μας, η ασφάλιση μας, η ζωή μας, δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών αλλά δική μας υπόθεση. . Είναι υπόθεση όλων μας η δημιουργία ενός κινήματος αντίστασης και ανατροπής αυτής της κατάστασης. Ενός κινήματος που θα στηρίζεται στην δική μας συμμετοχή και πάλη και θα φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: