Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Κανένας για δουλειά την Κυριακή

Και πάλι τα αφεντικά στο εμπόριο έχοντας σαν πρόφαση ότι μειώθηκε ο τζίρος λόγω των συγκρούσεων των τελευταίων εβδομάδων, ζήτησαν να ανοίξουν τα μαγαζιά του κέντρου για μια ακόμη Κυριακή. Από κοντά και οι υπόλοιποι εμπορικοί σύλλογοι που δεν ήταν στο κέντρο μεν αλλά θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά δε για να αντιμετωπίσουν οπως λένε την διεθνή οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους γιατί είναι λέει όλοι μια μεγάλη οικογένεια. Οι προσπάθειες να ανοίξουν τα μαγαζιά τις κυριακές είναι συνεχείς μπορείς να διάβασεις εδώ . Τα ψέματα τους δεν περνάνε όμως. Για τα χαμηλά μεροκάματα, τη λιτότητα, την ανεργία, φταίνε τα αφεντικά, οι κυβερνήσεις και οι εργατοπατέρες που υπογράφουν συμβάσεις πείνας. Αυτό που λείπει είναι οι αξιοπρεπείς μισθοί και όχι οι περισσότερες ώρες για ψώνια.
Συνάδελφε, δεν πληρώνουν τα αφεντικά εμάς. Εμείς πληρώνουμε τα αφεντικά. Τα μαγαζιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμάς. Την κρίση που δημιούργησαν τα αφεντικά δεν είναι δυνατόν να την πληρώσουμε εμείς με ελαστικές εργασιακες σχέσεις, ωρομίσθιο, απλήρωτες υπερωρίες, κομμένα ρεπό και με κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Το κίνημα που αναπτύχθηκε το τελευταίο καιρό εμπόδισε τελικά την νομαρχία να συναινέσει στο να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα. Αλλά ακόμα και να είχε δώσει έγκριση, πάλι παράνομα θα άνοιγαν. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως νομική κάλυψη για να μας υποχρεώσει ο εργοδότης να πάμε δουλειά και για δεύτερη Κυριακή, είναι παράνομο!!!
Όπως και να έχει όμως είτε καλύπτονται νομικά είτε όχι αντιστεκόμαστε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, απαιτούμε την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, δεν δουλεύουμε την Κυριακή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα μια αυθαίρετη απόφαση του ΥΠΑΝ ανοίγει την κερκόπορτα για την ωμή και βάναυση καταπάτηση της κυριακάτικης αργίας! Ασφαλώς ο κ. Φώλια δεν ενέργησε αυτοβούλως, καθώς κρύβεται σκοτεινός εργοδοτικός δάκτυλος πίσω άπ' αυτή την θρασύτατη μεθόδευση.

Το στίγμα της ημέρας το έδωσαν από κοινού ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος. Ο νομάρχης Αθηνών επικαλέστηκε ένα βασιλικό διάταγμα του 1966 με το γελοίο πρόσχημα της καπιταλιστικής κρίσης και των βανδαλισμών των μασκοφόρων αναρχικών για εισπράξει την ικανοποίηση του κ. Μίχαλου, ο οποίος με την σειρά του τόνισε με νόημα ότι την χώρα δε την κυβερνούν οι συνδικαλιστές.