Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Η εργοδοτική αυθαιρεσία στην AGRINVEST Α.Ε

Στις 31/12/2010, τελευταία ημέρα του χρόνου, η AGRINVEST Α.Ε., εταιρεία ειδών διακόσμησης, έκανε πρωτοχρονιάτικο δώρο σε 10 υπαλλήλους της, την απόλυση τους. Αιτία των απολύσεων η πτώση της κερδοφορίας του αφεντικού, που από τις πολλές χιλιάδες ευρώ που «καθάριζε» κάθε μήνα έχασε το 40 % συνολικά μέσα σε ένα χρόνο λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό οδήγησε στο λουκέτο του καταστήματος Αλίμου και στο πέταγμα των εργαζομένων στο δρόμο.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο εργοδότης είχε συνηθίσει να δουλεύει με τουλάχιστον 6 μετανάστες στην αποθήκη με μαύρη, ολοήμερη, εφταήμερη εργασία. Για τους υπόλοιπους «προνομιούχους» υπαλλήλους ίσχυε η 6ήμερη 9ωρη χωρίς ρεπό εργασία ακόμα και προ κρίσης. Η εργασιακή πίεση, το διευρυμένο ωράριο, οι εκβιασμοί και οι απειλές ενισχύονταν στο έπακρο σε εορταστικές περιόδους αιχμής όπου οι υπάλληλοι των καταστημάτων εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα 7 ημέρες την εβδομάδα για ένα μήνα, ΑΠΛΗΡΩΤΑ.
Ο υπεύθυνος του καταστήματος Αλίμου, και συνεταίρος του αφεντικού, αφού λόγω αντίστασης των υπαλλήλων δεν κατάφερε να περάσει την ολοήμερη εργασία και για την χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2010, εκδικητικά, άφηνε στο μαύρο σκοτάδι τους εργαζόμενους σχετικά με την τύχη του μαγαζιού και την δική τους. Χαρακτηριστικά, όταν οι υπάλληλοι ρωτούσαν για το αν θα κλείσει το μαγαζί για να ψάξουν για δουλειά, αποκρινόταν «Όποιος νομίζει ότι μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να βρει ξανά δουλειά ας φύγει από μόνος του». Ο υπεύθυνος χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να διασπάσει τους εργαζόμενους και για να τους αναγκάσει να δουλεύουν όλη μέρα: παρατηρήσεις για να μην συζητάνε μεταξύ τους, πρόκληση ανταγωνισμού ανάμεσα τους, απειλές, κάλπικες υποσχέσεις για απορρόφηση στα άλλα καταστήματα της εταιρείας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: