Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Ιανός: 43 δηλώσεις νομιμοφροσύνης στη Θεσσαλονίκη

από http://www.alterthess.gr/

Νέα τροπή παίρνει η αντιπαράθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Θεσσαλονίκη. Εχθές το απόγευμα, το Σωματείο Εργαζομένων Βιβλίου – Χάρτου προχώρησε σε νέα παρέμβαση έξω από το χώρο του κεντρικού βιβλιοπωλείου της επιχείρησης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, για να καταγγείλει τις συνδικαλιστικές διώξεις.
"Είμαστε προνομιούχοι που εργαζόμαστε"
Την ίδια ώρα ωστόσο, ομάδα εργαζομένων από το κατάστημα μοίραζε κείμενο στους περαστικούς και τους πελάτες, όπου δήλωναν την απόλυτη ταύτισή τους με την εργοδοσία. Στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι εργαζόμενοι του ΙΑΝΟΥ, οι πραγματικοί εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου, σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε περήφανοι που εργαζόμαστε σε αυτή την επιχείρηση». Οι εργαζόμενοι θεωρούν μάλιστα ότι ανήκουν σε «προνομιακή» ομάδα εργαζομένων, αφού απολαμβάνουν «σταθερή, αμειβόμενη, ασφαλισμένη και εξοφλημένη στην ώρα που έχει συμφωνηθεί, εργασία». «Σε όλα αυτά», συνεχίζουν, «προσθέστε το σεβασμό που δείχνει η επιχείρηση στις προσωπικότητες μας και την ελευθερία λόγου και έκφρασης που έχουμε στο χώρο της εργασίας μας». «Μετά από αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση, «μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβατε ποιους έχουμε δίπλα μας και ποιοι στέκονται απέναντί μας».
Πριν την υπογραφή τους, οι εργαζόμενοι υπόσχονται ότι «θα συνεχίσουν να μας εξυπηρετούν με χαμόγελο», ενώ αυτοπροσδιορίζονται ως «ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ, ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ & ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ». Την ανακοίνωση υπογράφουν 43 εργαζόμενοι από το κεντρικό κατάστημα και τη διοίκηση.
Διεκδικώντας τα αυτονόητα
Για να αναδειχθούν οι διαστάσεις αυτής της δήλωσης νομιμοφροσύνης, πρέπει να θυμηθούμε λίγο τα πραγματικά γεγονότα της αντιπαράθεσης. Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιούνιο όταν η εταιρία Ιανός αρνήθηκε να πληρώσει τη νόμιμη προσαύξηση για κυριακάτικη εργασία, κάτι που όπως δηλώνει το σωματείο αποτελεί πάγια τακτική της επιχείρησης, παραβιάζοντας συνειδητά την εργατική νομοθεσία. Μετά την άρνηση της εταιρίας να τηρήσει τη νομιμότητα ο αντιπρόεδρος του κλαδικού σωματείου και εργαζόμενος στο κεντρικό κατάστημα, Γιάννης Γκλαρνέτατζης, απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μετά την παρέμβαση της επιθεώρησης, η εταιρία κατέβαλλε μεν το νόμιμο ποσό σ' όλους όσους εργάστηκαν τη συγκεκριμένη Κυριακή (ισχυριζόμενη μάλιστα ψευδώς ότι αυτή ήταν η πρόθεσή της, αλλά έγινε ένα μπέρδεμα με τους λογαριασμούς), ξεκίνησε όμως και μια επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου εργαζόμενου αλλά και του σωματείου.

Καθώς ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης προστατεύεται, λόγω της συμμετοχής του στη διοίκηση του Σωματείου, η εργοδοσία δεν μπορούσε να τον απολύσει. Έτσι, τον μετέθεσε στο μικρότερο κατάστημά της εταιρίας, το οποίο πιθανολογείται ότι σύντομα θα κλείσει, με σκοπό προφανώς να μεθοδεύσει την απόλυση για οικονομικούς –υποτίθεται- λόγους. Ξεκίνησε εσωτερική εκστρατεία σπίλωσης και συκοφάντησης του εργαζόμενου και του Σωματείου, ζητώντας από τους εργαζόμενους να αποκηρύξουν κάθε συνδικαλιστική δράση.  Επίσης, ζήτησε από άλλες εταιρίες και εκδοτικούς οίκους με τους οποίους συνεργάζεται, να μην αποστέλλουν στα δικά της καταστήματα όσους δικούς τους εργαζόμενους μετέχουν στο Σωματείο.

Ο ζόφος στους χώρους εργασίας
Για όλα τα παραπάνω, την ερχόμενη Δευτέρα, θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση μεταξύ του Σωματείου, της εργοδοσίας και της Επιθεώρησης Εργασίας. Το κείμενο των εργαζομένων ωστόσο, αναδεικνύει με τον καθαρότερο τρόπο το ζόφο που επικρατεί στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν τον εαυτό τους «προνομιούχο» επειδή εργάζονται και πληρώνονται με βάση τη σύμβαση του χώρου τους, ακόμα και αν η εργοδοσία συνεχίζει να τους κλέβει από όπου μπορεί (απλήρωτες υπερωρίες, κυριακάτικη εργασία κοκ).
Ο φόβος της απόλυσης και το φάσμα της ανεργίας είναι αρκετό για να υποτάξει σε τέτοιο βαθμό τις συνειδήσεις, ώστε οι εργαζόμενοι όχι μόνο να μην διεκδικούν τα νόμιμα, αλλά και να στρέφονται ενάντια σε όποιον συνάδελφό τους το κάνει. Το κείμενο είναι μνημείο τρόμου: προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα «ευτυχισμένης οικογένειας» αλλά ανάμεσα στις γραμμές είναι καθαρός ο εκούσιος ή ακούσιος εκβιασμός. Μικρή σημασία έχει αν οι υπογραφές πάρθηκαν με το μαχαίρι στο λαιμό, ή αν ο εκβιασμός αυτός έχει ενσωματωθεί σε τέτοιο σημείο από τους εργαζόμενους που πιστεύουν αυτά που υπογράφουν.
"Χαμογελαστοί, φιλότιμοι και ανένταχτοι"
Να σταθούμε τέλος στο «σύνθημα» της υπογραφής, το οποίο προφανώς προσπαθεί να απαντήσει στους διαδηλωτές που φωνάζανε στις παρεμβάσεις «Για τον Ιανό πολιτισμός σημαίνει, απλήρωτοι, αμίλητοι και υποταγμένοι». Η υπογραφή λοιπόν ισχυρίζεται έμμεσα ότι για να είσαι «πραγματικός εργαζόμενος», πρέπει να είσαι «φιλότιμος» (προφανώς απέναντι σε αυτόν "που σου έδωσε ένα πιάτο φαΐ"), και κυρίως ανένταχτος. Ο Ιανός λοιπόν αναπαράγει πλήρως το δίπολο της κυρίαρχης ιδεολογίας, που θέλει τους «απλούς εργαζόμενους» απέναντι στους «συνδικαλιστές», τους «διαδηλωτές» και όλους αυτούς.
Όλα αυτά βέβαια είναι προφανές ότι θα ενοχλήσουν το κοινό του βιβλιοπωλείου, το οποίο έχει την ατυχία να απευθύνεται κατ’ εξοχή σε ένα προοδευτικό κοινό και στη διανόηση της πόλης. Για αυτό άλλωστε η καμπάνια του Σωματείου έχει προκαλέσει τέτοια αντίδραση από την εργοδοσία. Η αντιπαράθεση πρόκειται λοιπόν να συνεχιστεί για καιρό, σε μια εποχή μάλιστα που ολόκληρος ο κλάδος του βιβλίου συνταράσσεται από κύματα απολύσεων και λουκέτων.
Όπως μας ενημέρωσαν μέλη του Σωματείου, μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, όπως ο Ελευθερουδάκης έχουν ήδη ανακοινώσει το σταδιακό κλείσιμο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων, ενώ ήδη μεγάλα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Αυτή την κατάσταση εκμεταλλεύεται και ο Ιανός, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Τα Σωματεία των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σκοπεύουν να δώσουν δυναμικό παρόν σε όλες αυτές τις μάχες, ξεκινώντας φυσικά από την υπεράσπιση των συναδέλφων τους που διώκονται για τη συνδικαλιστική τους δράση, όπως στην περίπτωση του Ιανού.

http://www.alterthess.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: