Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Πως οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα χάνουν από την επικουρική σύνταξη με ευθύνη συνδικαλιστών

Με παρασκηνιακές διαδικασίες πίσω από την πλάτη των χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων), οι (συν)εταίροι «Αυτόνομη Παρέμβαση» και ΠΑΣΚΕ «πέτυχαν» σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στον παραπάνω κλάδο από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Τι σημαίνει αυτό; Το ξεκαθαρίζει απολύτως το καταστατικό του νέου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (όπως ονομάζεται): Από 1/1/2013 οι συνταξιούχοι μέχρι 31/12/2012 του κλάδου θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις «να μειώνονται κατά 32% για τα ποσά που υπερβαίνουν τα εκατό (100,00) ευρώ»! Σε αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις θα προστίθεται στη συνέχεια και η μείωση που προβλέπεται από τις διατάξεις του αντιασφαλιστικού Νόμου 4051/2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Για όσους θα συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2013 «το τμήμα παροχών που αντιστοιχεί στον μέχρι 31/12/2012 χρόνο ασφάλισης θα μειώνεται κατά 32%». Επίσης σε ό,τι απομείνει θα προστίθεται και η μείωση από τον Ν. 4051/2012.
Αυτή βέβαια είναι η μια οδυνηρή πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά προβλέπει ότι το ποσό της σύνταξης σε κάθε περίπτωση «δεν είναι εγγυημένο και επαναπροσδιορίζεται κατ’ έτος σύμφωνα με την Αναλογιστική Μελέτη και με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής». Και αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού του νέου Ταμείου προβλέπεται ότι το 70% των αποθεματικών θα τοποθετούνται σε μετοχές και θα τζογάρονται στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 15 του άρθρου 7 του Ν. 3029/2002. Είναι άλλωστε καθαρό ότι η μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε ΝΠΙΔ αίρει αυτομάτως την όποια κρατική εγγύηση, άρα και των παροχών των Ταμείων. Με δεδομένη πλέον την απουσία της όποιας κρατικής εγγύησης, την κατάσταση συνολικά στον κλάδο (χιλιάδες απολύσεις μειώσεις μισθών, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις) γίνεται φανερό ότι οι επικουρικές συντάξεις για χιλιάδες εργαζόμενους κινδυνεύουν με πλήρη αφανισμό, αφού η καταβολή τους και οι όποιες παροχές προβλέπονται θα εξαρτώνται από τα «έσοδα» του Ταμείου.

Σε αυτό το «έγκλημα» έβαλαν το χεράκι τους οι παρατάξεις ΑΠ και ΠΑΣΚΕ, και δεν είναι η πρώτη φορά. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και με το επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στο Φάρμακο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ), στη διοίκηση της οποίας πλειοψηφούν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (αφού πριν κάποια χρόνια έστησαν διασπαστική Ομοσπονδία στον κλάδο) «ηγήθηκαν» πριν λίγο καιρό της προσπάθειας να μετατραπεί το ΤΕΑΥΦΕ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Οπως και έγινε, με ανάλογες τις συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Για να πετύχουν μάλιστα το σκοπό τους χωρίς αντιδράσεις φρόντισαν να μην ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το «έργο» τους. Με «μαεστρία» έκρυψαν τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στα δικαιώματα των εργαζομένων η μετατροπή των Ταμείων σε ΝΠΙΔ. Είναι ενδεικτικό ότι στα τρόφιμα «εξασφάλισαν» τη συναίνεση των εργαζομένων στήνοντας «δημοψήφισμα» με «ναι» και «όχι» στη μετατροπή του Ταμείου σε ΝΠΙΔ, χωρίς άλλες εξηγήσεις.

Οι πράξεις τους δεν είναι απλά επιζήμιες για τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι πέρα για πέρα εχθρικές και με την «αντιμνημονιακή» ρητορεία (βλέπε ΑΠ) δεν μπορούν να κουκουλωθούν τα «εγκλήματά» τους. Επιπλέον, είναι αποκαλυπτικές της «αλλαγής πορείας» και του «ταξικού προσανατολισμού» που (λένε ότι) επιδιώκουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, και ενδεικτικές των επιδιώξεων πολλών «νέων» παρατάξεων κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η ΕΜΕΙΣ (στελέχη της οποίας πρωτοστάτησαν στο στήσιμο του επαγγελματικού ταμείου στα τρόφιμα). Απόδειξη ότι μπορεί να διακηρύσσονται διάφορες… αλλαγές στο εργατικό κίνημα, αλλά δε γίνονται όλες προς όφελος των εργατικών συμφερόντων.

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: