Για εμάς και διάφορα άλλα υλικά που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι της Φωκάς

της Άννης Καρολίδου (voria.gr)

Μεταξύ υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ πάνε και έρχονται οι εργαζόμενοι της «Φωκάς», προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα ενίσχυσης, καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην παροπλισμένη εταιρεία που τους οφείλει μισθούς τουλάχιστον έξι μηνών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει να πλανάται το ερώτημα για το ...μέλλον της εταιρείας, που πληροφορίες την ήθελαν να κηρύσσει πτώχευση από τα τέλη Οκτωβρίου ακόμη, ενώ τα αδέλφια Βασιλική, Ανέστης και Μαρία Φωκά, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, βρίσκονται στο εξωτερικό και οι δικηγόροι που στο παρελθόν ενεργούσαν για την επιχείρηση, δηλώνουν ότι δεν διατηρούν σχέση συνεργασίας με τη «Φωκάς».

Για τους εργαζομένους όμως της επιχείρησης, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού έπαυσε η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης, για εκείνους, τους περίπου 100, που είχαν προ μηνών βγει σε επίσχεση εργασίας.

Σήμερα, για μία ακόμη φορά, εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης Σοφία Καλαντίδου, δήλωσε ότι «κάθε ημέρα θα είμαστε εδώ μέχρι να βρεθεί λύση για τη χορήγηση της χρηματικής ενίσχυσης».

Οι εργαζόμενοι ζητούν έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, αίτημα που κρίθηκε εύλογο από τον ΟΑΕΔ αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα καταρτίσθηκε λίστα με τα ονόματα των  493 εργαζομένων που  το αιτούνται και τις υπογραφές τους, ενώ σχετικό υπόμνημα στάλθηκε από τον ΟΑΕΔ στον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, συνάντηση με τον οποίο είχε  η διοίκηση του Σωματείου και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός συμφώνησε στη χορήγηση της ενίσχυσης και παρέπεμψε στον ΟΑΕΔ, αλλά ο Οργανισμός δεν μπορεί να διαθέσει το ποσό αν δεν πιστωθούν αυτές οι 493.000 ευρώ.

Σωματείο και εργαζόμενοι ζητούν επίσης, την ένταξη τους στα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ για επιδοτούμενη απασχόληση, υποστηρίζοντας  ότι το κράτος θα πρέπει να ορίσει σύνδικο για να λυθεί η σχέση εργασίας που έχουν ως και σήμερα με τη «Φωκάς», από τη στιγμή μάλιστα που οι υπάλληλοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούνται για να κινήσουν τη διαδικασία κήρυξης της εταιρείας σε πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: